Előlegszámla kezelés

A modul használatával egyszerűvé válik az előlegszámlák kiállítása, a nyitott előlegek felhasználása, valamint ezek nyilvántartása.
Termékleírás

Ajánlás: Azon felhasználók részére nyújt elengedhetetlen segítséget megoldásunk, akik egy megrendelt áru beszerzéséhez, vagy nagyobb értékű megrendelés átadása előtt szeretnének ügyfelüktől előleget bekérni. Előlegszámla kiállítása kötelező abban az esetben is, ha a termék vagy szolgáltatás ellenértékének átvételekor még nem tudják a végszámlát a vásárló részére kiállítani.

A funkciók és a működés bővebb megismeréséhez, kérjük tekintse meg a modul ismertető videóját:

Leírás: A modul segítségével lehetővé válik eseti készpénzes előlegszámla készítése, vagy díjbekérő alapján beérkezett átutalásokhoz automatikus előlegszámla előállítása. A nyitott előlegek egy vagy akár több végszámlából is szabadon jóváírhatóak, illetve a rendszer kezeli a túlfizetések visszaszámlázását is. Az előlegszámlán lehetőséget biztosítunk foglaló feltűntetésére is.

Előlegszámla modul jellemzői

  • Megrendeléshez kapcsolódó előlegfizetés számlázása
  • Kiállítás manuálisan, vagy kiegyenlített díjbekérő alapján
  • Fel nem használt előlegek nyilvántartása és visszafizetés kezelése
  • Előleg és foglaló feltüntetése azonos bizonylaton belül
  • Előlegek rugalmas felhasználása részösszegekkel vagy összevonással

A funkciók és a működés bővebb megismeréséhez, kérjük tekintse át a modul leírását, valamint az ismertető videóját:
Előlegszámlák kezelése
 

Tudott róla?
Az előlegszámlákat gyakran hibásan, még a pénz átvétele/beérkezése előtt állítják ki azzal a szándékkal, hogy az ügyfél majd az előlegszámla alapján utaljon. Az így kiállított számla nem fog megfelelni a jogszabályoknak és az adóhatóság elmarasztalhatja a kiállítót miatta.

Na de mi is a probléma? Az előlegszámla nem a megrendelt termékekről, hanem az átvenni kívánt előleg összegéről szól. A számla teljesítési dátumának tehát azt a dátumot kell tükröznie, amikor a teljesítés megvalósult, azaz az összeg átutalásra került. Ezt a dátumot pedig csak akkor tudhatjuk biztosra, ha megérkezett a bankszámlánkra az összeg. Ezért csak a pénz beérkezése után tudunk helyes teljesítési dátumú számlát kiállítani. Ekkor keletkezik adófizetési kötelezettségünk, amelyet az Előlegszámla kiállításával tudunk bizonylatolni. Természetesen az így készült számla már nem igényel pénzügyi teljesítést, ezt érdemes a számlán is feltüntetni.

Mi alapján utaljon az ügyfelünk? Magyarországon elterjed bizonylattípus a Díjbekérő, vagy ahogy külföldön ismerik a Proforma számla. Ez nem adóügyi bizonylat így nincs kötelező adattartalmi előírása sem, nem fizetünk utána adót, de ügyfelünket sem kötelezi fizetésre. Arra viszont alkalmas, hogy fizetési igényünket közöljük vele. Ha a díjbekérő alapján utalt az ügyfelünk, akkor készülhet az előlegszámla, de mint az lenni szokott, ez alól is lehet kivétel.

Mikor nem szükséges előlegszámlát kiállítani? Természetesen akkor, ha a megrendelés amire előleget vettünk át a pénz beérkezésekor már teljesíthető is, azaz várakozás nélkül átadható/szállítható az ügyfél részére. Ebben az esetben az előlegszámla helyett elegendő a végszámlát elkészíteni. Ha viszont nem tudunk még szállítani valamely ok miatt, marad az előlegszámla amelyet majd jóváírhatunk a végszámla összegéből.

Képernyőképek

 

Előlegszámla készítése foglalóval Előleg jóváírás számlából Előlegfelhasználás megjelenítése a számlán Kiadott előleg számlák listája

Licencek

Gold Professional Standard Trade
Végleges licenc Rendelhető 33 000 Ft 19 800 Ft 19 800 Ft
Előfizetés Rendelhető 3 000 Ft / hó 1 800 Ft / hó nem rendelhető

* Áraink az ÁFÁ-t nem tartalmazzák

Megrendelés