EPR - Kiterjesztett gyártói felelősség szoftverünkben

2023. október 9.

2023. július 1-től bevezetésre került a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) melynek célja, hogy a keletkezett hulladék minél nagyobb része újrahasznosításra kerüljön.

A részletes jogszabály megtekinthető az alábbi oldalon:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2300080.KOR

Az érintettek köre 80/2023. KR, 16§., illetve a Ht. 2. § (1) 16 alapján:

  •  a körforgásos termék gyártója/első belföldi forgalomba hozója,
  • illetve aki a terméket gazdasági tevékenysége körében Magyarország területén elsőként hozza forgalomba, amennyiben azt nem belföldön állították elő.

Az érintett cikkek termékdíjáról a kijelölt hatóság felé szükséges adatot szolgáltatni.
Az első adatszolgáltatás a jogszabály szerint 2023. október 20-ig esedékes a 2023. 3. negyedévére vonatkozóan. Ezt követően minden negyedévet követő hónap 20-a az adatszolgáltatás határideje.

Az InCash szoftverekben lehetőség van egyedi szöveget feltűnteni a bizonylatokon a beállított láblécen felül, illetve termékenként a termékdíjra vonatkozóan, valamint cikkekhez rendelve rögzíteni a termékdíj törzs adatait:

  • termékdíj típusát,
  • jogszabály által meghatározott kódszámát,
  • környezetvédelmi besorolás alá eső termék/csomagolás/hulladék egy kilogrammjára vonatkozó összegét,
  • termékdíj típusára vonatkozó rövidebb megnevezést, amely a számlákon is feltűntetésre kerül,
  • a cikk besorolását, miszerint környezetvédelmi termékdíj (KT), csomagolószer (CSK) vagy kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) díjtípusba tartozik.

A termékekhez beállított aktuális termékdíj adatokkal lekérdezhetők, kinyerhetők a beszerzési bizonylatokkal készletre emelt és a kiállított számlákkal készletről kimozgatott termékdíj köteles cikkek törzs adatai, így az adatszolgáltatáshoz szükséges információk XLS formátumban kimenthetők további felhasználásra.

Javasoljuk, hogy az InCash v631-as változatával használja szoftverét, melyben nem csak a kezeléshez szükséges adatok rögzítése, hanem a Termékdíj kimutatás is elérhető!

Kapcsolódó anyagok:

Az EPR és termékdíj alkalmazásával kapcsolatos kérdésekben cégünk kizárólag a szoftvert érintő felhasználói felület kezelésével kapcsolatban tud támogatást nyújtani. A jogszabályban foglalt előírások alkalmazásáról kérjük termékdíj szakértőjétől, esetlegesen könyvelőjétől kérjen szakmai segítséget.