Változások a módosító bizonylatok NAV befogadását illetően!

2023. szeptember 13.

2023. 09. 18-tól új, blokkoló ERROR visszajelzést („INVALID_LINE_OPERATION”) vezet be a NAV Online Számla rendszere, melynek célja az adatszolgáltatások egységesítése és az adattisztaság növelése. A módosítás oka, hogy az adatszolgáltatási hibák gyakoriak a módosító számlák tekintetében.

Részletes információk megtekinthetőek az alábbi oldalon:
https://nav.gov.hu/ado/egyeb/Online_Szamla_rendszer_szeptember_18-tol_uj_ERROR-uzenet

Mi a módosító számla rejtett buktatója?
A válasz: a helytelen döntés!

Gyakori probléma, hogy új, külön álló számlán negatív mennyiségű tétel kerül számlázása, így kezelve a visszárut vagy a hibás áron értékesített termékeket! Ez a jövőben nem megengedett.

Több módosítási eljárás létezik, melyeket az InCash rendszerek is elérhetővé tesznek felhasználóik számára, sokszor azonban kérdéseket vet fel, hogy mely opció a megfelelő választás.

A bizonylat érvénytelenítése, módosítása, vagy tételes módosítása? Melyik a megfelelő?

A helyes gyakorlat alkalmazása és a büntetés elkerülése érdekében, a negatív végösszegű, előzmény nélküli számlák rögzítése tiltásra kerül rendszerünkben a v627 verziótól kezdődően!

A Számlák módosításainak lehetőségei leírásunk, Módosító számla készítése youtube videónk és a Tételes módosító számla készítése segédvideónk segítséget nyújt a helyes ügymenet alkalmazásához.

Hogy érinti ez a változás az általam használt InCash szoftvert?
Mi a teendőm?

A NAV tájékoztatójában szereplő kritériumoknak az InCash programok jelenleg is megfelelnek, az új előírásoknak megfelelő számla módosítási lehetőségek elvégezhetőek a programban.

Javasoljuk, hogy az InCash v627-es vagy újabb változatával használja szoftverét, melyben a negatív fizetendőjű számla tiltás már aktív!

Kapcsolódó anyagok:

Az alábbi összefoglalóban a kiállított számlákat érintő módosítások szabályszerű elvégzéséről olvashatnak példákkal bemutatva: https://adozona.hu/afa/Fontos_valtozast_a_NAV__szeptemberig_maradt_J3RN1C