Új e-számla szabályozás 2024-től?

2023. március 16.

A digitális kor és az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése az adózás és számlázás terén is változásokat hoz. Az Európai Bizottság 2022 decemberében javaslatot tett a Héa-irányelv módosítására az "Áfa a digitális korban" kezdeményezés keretében. A változtatások között a számlázásra vonatkozó szabályok jelentős módosítása is szerepel, amelyeknek egy része 2024-től léphet érvénybe. Későbbiekben pedig, az e-számlázás minden vállalkozás számára kötelezővé válik az EU-n belüli tranzakciókra.

Fontosabb javaslatok:
- Szigorítják az e-számla fogalmát, egy a sima PDF formátumú (strukturált adatokat nem tartalmazó, csatolmány nélküli) számla már nem lesz elfogadható e-számlaként. (A magyar szabályozásban eddig sem számított annak)
- az eddig érvényben lévő "vevői beleegyezés" követelményét eltörlik majd, így a számlák kibocsátói szabadon használhatják az e-számlázást az adott országban
- Az új szabályozás hatályba lépésével a papír alapú számlát csak abban az esetben lehet tovább használni,  ha azt a tagállamok kifejezetten megengedik. Kivételt képzenek a határon átnyúló közösségi tranzakciók, amelyek esetén mindenképp kötelező lesz az elektronikus számla kiállítása

Az EU célja, hogy az új szabályozás hatására az elektronikus számlázás teljeskörűen megvalósulhasson, és az adóalanyoknak ne kelljen a számlabefogadó beleegyezését kérniük. A javaslat szerint a kötelező elektronikus számlázás 2028-tól lép életbe, így a társaságoknak van idejük a felkészülésre. Azonban a fent említett elektronikus számla új fogalma és az ahhoz kapcsolódó elvárások már 2024-től életbe léphetnek.

A részletekről bővebben olvashat az alábbi cikkben:
https://www.rsm.hu/blog/2023/eszamlazas/elektronikus-szamlazas-uj-szabalyok-es-kovetelmenyek-2024-tol

Az Adózóna cikke több részletet és új információkat is tartalmaz, érdemes ezt is átnézni:
https://adozona.hu/afa/Ezek_a_valtozasok_varhatoak_az_elektronikus_QI4W7F

 

www.rsm.hu