KATA változások szoftverünkben

2022. augusztus 30.

Hogyan érinti a KATA változás az InCash szoftver működését?
Bizonyára mindenki, aki eddig kisadózóként állított ki számlát, már túl van a könyvelőjével történt beszélgetésen és kiderült miként folytatja tevékenységét 2022 augusztus 31. után. Ügyfélszolgálatunkhoz beérkezett megkeresések alapján összeállítottunk néhány gyakorlati teendőt:

Amennyiben kilép a KATA hatálya alól és adózási formát vagy vállalkozási formát változtat
Első lépésként mindenképpen ki kell kapcsolni Főmenü - Törzsadatok - Saját adatok alatt a kisadózó (KATA) jelölést!

Ha csak az adózási formája változik meg, akkor nem módosul az adószáma, így ezzel nincs több tennivalója.

Ha új vállalkozási formát is választ (pl. eddig egyéni vállalkozóként tevékenykedett, most pedig társas vállalkozást pl. Bt.-t vagy Kft.-t alapított), az adószám is megváltozik, és emiatt szükség lesz a számla kiállítói adatok változtatására, amelyet az ezen az oldalon lévő űrlap kitöltésével tud kezdeményezni:
https://www.incash.hu/adatmodositas

Fontos! Amennyiben az eddigi alanyi mentes helyett áfaalanyként fog a továbbiakban értékesíteni, úgy a Főmenü - Cikk kezelés - VTSZ/TESZOR számok menüpont alatt szükséges az ÁFA kulcs beállításokat elvégeznie.

HA továbbra is KATA alatt marad, mert megfelel a módosított szabályoknak
Ha az “új kata” alanya lesz 2022. szeptember 1-től, akkor kizárólag magánszemélyeknek állíthat majd ki számlát, különben kiesik az adóalanyiság alól (kivétel taxisok). Szoftverünk következő verziótól v562 nem enged adószámos vevő részére számlázni, amennyiben a saját adatok alatt be van kapcsolva a Kisadózó (KATA) jelölés. Addig viszont figyeljen rá, hogy ne állítson ki adószámos vevőnek számlát, vagy ha ez előfordult, akkor mielőbb érvénytelenítse azt.

Maradt még kérdése?
Nem vagyunk könyvelők, de a szoftvert érintő változásokkal kapcsolatban biztosan tudunk segítséget nyújtani. Amennyiben ilyen jellegű kérdése lenne, keressen bennünket elérhetőségeinken!

Petrovics András