NAV adatszolgáltatás változás!

2020. június 22.

Kötelező program frissítés NAV 2.0 hírünkben olvashatóan, az eredetileg 2020 április 1-el esedékes NAV 2.0 adatszolgáltatási formátum bevezetése a koronavírus járvány miatt áthelyeződött 2020. július 1-re. Így a NAV egyszerre két módosítást is élesít ezen a dátumon.

Mi változott?
2020. július 1-től kezdve az áfatörvény módosítása nyomán eltörlik a 100 000 forintos adatszolgáltatási értékhatárt. Ez azt jelenti, hogy az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről online adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől. Ráadásul olyan adózókra is vonatkozik majd az online számlajelentési kötelezettség, akik belföldi fordított adózás alá tartozó és/vagy áfamentes ügyletekről állítanak ki számlát. A KATA adónem alá tartozó vállalkozók eddig mentesültek az adatszolgáltatási kötelezettség alól, de mostantól minden számlájukat jelenteniük kell, amelyhez regisztráció szükséges a NAV Online Számla rendszerbe.

A NAV által megkövetelt online számlajelentés kiterjesztése két lépésben, 2020. július 1-től, illetve 2021. január 1-től történik majd meg. A második lépcsőben – azaz 2021. január 1-től – már mindegyik belföldi teljesítési helyű számlát jelenteni kell. Ez azokra a számlákra is vonatkozik, amelyeknél magánszemély a vevő.

Az online adatszolgáltatást a NAV aktívan vizsgálja, a hibás vagy nemleges adatszolgáltatásért pedig mulasztási bírságot szabhat ki.

Hogyan és kinek érhető el?
Kötelező frissítés keretében 2020.06.17-én MINDENKINEK kiadásra került a v457 verzió, mivel az előzetes tesztek alapján hiba nélkül működik. A kiadott új verzióra kötelező lesz frissíteni, mivel július 1-től nem használható az előző formátumú adatszolgáltatás és kötelező lesz minden adószámos vásárlónak kiállított számlát beküldeni az adóhatóságnak. A frissítéshez továbbra is élő terméktámogatás előfizetés szükséges, így kérjük ellenőrizzék szoftverükben, hogy nem járt-e le a terméktámogatásuk!

Mi változik a frissítéssel?
Szoftverünk a frissítés után is a megszokott módon, csak a 100.000Ft ÁFA (vagy a beállításokban megadott) összeget meghaladó számlákat fogja jelenteni az adóhatóság felé, egészen 2020.06.30-ig. Számla keltezése szerint július 1-től automatikusan átáll a szoftver minden adószámos vevő részére kiállított számla küldésére. A NAV adatszolgáltatás beállításokban elérhető értékhatár megadási lehetőség július 1-e után már nem szabályozható.

Mit kell tennie, ha Ön eddig nem használta a NAV adatszolgáltatást?
Fordított adózás, kis értékű számla kiállítás és KATA adónem használata esetén eddig nem volt szükséges a NAV összekötés kialakítása az ügyviteli rendszer beállításainál. Ez mindhárom esetben kötelező lesz 2020. július 1-től.
Beállítási útmutatónkat megtalálhatja itt: https://www.incash.hu/nav_online_szamla

Petrovics András