Kötelező program frissítés! NAV2.0

2020. március 25.

Még 2019 augusztus 31-én kiadásra került a számlázó program gyártók részére, a még jelenleg is használt NAV Online számla 1.1 formátum bővített 2.0-ás verziójának leírása. Az adóhatóság 2020 március elejétől biztosította a lehetőséget, az új formátum éles üzemben történő tesztelésére. Július 1-től csak az új 2.0-ás formátumban lesz lehetőség a számlákat beküldeni az NAV Online Számla rendszerbe. 

Mi változott?
- Változott az adatszolgáltatás szerkezete, az adatmezők mérete és tartalma, valamint kerültek be új, a kiadott számlákhoz tartozó adatmezők
- Módosításra kerültek a hiba és figyelmeztető üzenetek
- Az eddigi parancsokat szétszedték, így lehetővé vált célzott lekérések futtatása
- Növelték az eddig sem csekély biztonságot a kommunikációban az SHA3-512 protokoll bevezetésével
- További új funkciók kerülnek be, amelyek bővítik majd a lekérdezések körét és a szűrési feltételeket: le lehet kérni azokat a számlákat, amelyen befogadóként szerepel a cég, időszakra szűrve lekérhető a számla kelte és az adatfeldolgozás dátuma, illetve az eredeti számlához tartozó módosító számlák sora.
- Bővült az adószám lekérdezési lehetőség telephely adatokkal

A 2.0-ás kibocsátás óta folyamatosan módosítottak a formátumon, így a fejlesztők részéről folyamatos odafigyelést igényelt ezeknek a követése. Jelenleg az első kiadás óta már több mint 10 változtatást eszközöltek az eredeti formátumon, így az az élesítés előtt már a 2.8.4-es verziónál tart.

Hogyan és kinek érhető el?
Jelenleg a béta verzióra feliratkozott ügyfeleinknél már az új formátumú adatszolgáltatás fut a v447-es verziónak köszönhetően. Néhány napon belül MINDENKINEK kiadásra fog kerülni az új verzió, mivel az előzetes tesztek alapján hiba nélkül működik. A kiadott új verzióra kötelező lesz frissíteni, mivel július 1-től nem használható az előző formátumú adatszolgáltatás.

A frissítéshez továbbra is élő terméktámogatás előfizetés szükséges, így kérjük ellenőrizzék szoftverükben, hogy nem járt-e le a terméktámogatásuk.

Terméktámogatás ellenőrzése Terméktámogatás ellenőrzése

Mi várható a jövőben?
2020.04.01-től már erősen ajánlott NAV2.0 formátumban adatot szolgáltatni
2020.07.01-től eltörlik a 100e Ft-os ÁFA határt, de nem változik a jelentésre kötelezett számlák köre. Innentől csak NAV2.0 formátum használható.
2021.01.01-től MINDEN számlát jelenteni kell, beleértve a magánszemélynek történő értékesítést is. Az export számlák küldési státusza egyelőre nem egyértelmű, de év végéig biztosan ez is tisztázódni fog.

Mivel júliustól a vállalkozások szempontjából minden számla beküldésre fog kerülni, így nagy terveink vannak a befogadóként elérhető számlák lekérdezésével kapcsolatban, melynek köszönhetően gyorsítani szeretnénk néhány számla befogadáshoz kapcsolódó folyamatot!


VÁLTOZÁS!

A NAV2.0 bevezetése kapcsán esedékes eredeti április 1-es határidőt az adóhatóság elhalasztotta július 1-re, de ettől függetlenül erősen ajánlott az áttérés. A hivatalos közleményben ez olvasható:

2020-03-24 10:20 Nem válik kötelezővé 2020. április 1-jén a 2.0-ás XSD verzió használata

A koronavírus járvány által előidézett rendkívüli helyzetre tekintettel, a járvány terjedésének lassítása érdekében hozott kormányzati intézkedésekkel és ajánlásokkal összhangban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2020. április 1-jétől nem szünteti meg az Online Számla rendszer 1.1 XSD verziójának támogatását és nem teszi kötelezővé a 2.0 XSD alkalmazását. Ezzel biztosítható, hogy a kötelező adatszolgáltatás folytonossága - az átállás miatti esetleges személyes jelenlétet igénylő technikai műveletek nélkül is – minden adózó részéről teljesíthető legyen.


Fontos azonban, hogy a 2.0 XSD már 2020. február 27-től használható éles környezetben, párhuzamosan az 1.1 XSD verzióval, ezért az átálláshoz a feltételek az Online Számla rendszer oldalán adottak. Kérjük, hogy a rendkívüli helyzet melletti lehetőségeket mérlegelve és a biztonságos munkavégzést szem előtt tartva az új XSD verzióra átállás előkészületei lehetőség szerint folytatódjanak az adózók részéről, és ahol ez megoldható, történjen meg mielőbb az átállás.

Az 1.1 XSD kivezetésének és a 2.0 XSD használatára történő átállás végső határideje 2020. július 1-jére módosul.

Petrovics András